Voorbereiding

Hoe bereid je jezelf voor op een camper reis door Nieuw-Zeeland? Voor ons was het best lastig om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Je ertoe zetten vooraf na te denken en onderzoek te doen naar het land waar je naar toe gaat. Toch is het erg waardevol gebleken en vind ik het zelfs jammer dat ik niet nog meer hieraan gedaan heb. Waar begin je mee; dat is al lastig. Ik (Dennis) heb als eerste het boek “Nieuw-Zeeland in een rugzak” van Dolf de Vries gelezen. Dit boek geeft een reisverslag van Dolf en z’n vrouw weer en neemt je tegelijkertijd mee door de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Bibliotheek
Nadat Cilia en ik het boek gelezen hadden, hebben we een middag in de bibliotheek doorgebracht en daar boeken rond Nieuw-Zeeland gelezen en artikelen gekopieerd. Ook hebben we een flinke zoektocht op internet gedaan naar meer informatie over verschillende locaties en gebieden. Pas in de laatste 2 weken voor de reis hebben we de route vastgesteld die we zouden gaan doen. Achteraf gezien is dit veel te laat. Ook met het oog op het zoeken naar informatie is het beter het volgende plan in achterhoofd te houden:

1. Inlezen
Lees algemene informatie over het land, steden, musea, natuurgebieden, attracties, boeken.
2. Route bepalen
Bekijk de landkaart en kies de plaatsen waar je in ieder geval naar toe wilt en bepaal dan de tussenliggende route.
3. Informatie verzamelen
Nu kun je specifiek verder naar informatie gaan zoeken over de plaatsen die je onderweg passeert.

Informatiemap
Wij hebben een speciale verzamelmap gemaakt en op onderwerp gesorteerd met informatie over:
– de vliegreis via Amerika naar Nieuw-Zeeland
– camperhuur in Nieuw-Zeeland
– communicatie met reisbureau
– algemene informatie over Nieuw-Zeeland
– het Zuidereiland
– het Noordereiland

Zo konden we de info gemakkelijk voor en tijdens de reis terug vinden.

De Vliegreis

Er zijn twee manieren om met het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland te reizen, via het oosten (over Europa en Azië) of via het westen (Amerika). Omdat via Amerika langer is en er meer tussenstops gemaakt moeten worden, kan dit goedkoper zijn. Waar je dan wel rekening mee moet houden, is dat bij drukte of weersomstandigheden, vliegtuigen niet op elkaar aan kunnen sluiten. Dan is het flink lang wachten en een hoop geregel. We kunnen er helaas van meepraten: we hebben 8 uur in Chicago op het vliegveld moeten wachten voor een aansluitende vlucht ging (weersomstandigheden).

Security
…is een woord dat je na een reis via Amerika niet meer uit je hoofd krijgt. Ok ok, we moesten veel overstappen en daardoor in/uitchecken en weer door de douane heen. Door die vele keren wordt het afgaan van de buzzer bij de douane als je te veel metalen op je lijf hebt eerder een spelletje: Wie zal er deze keer niet doorheen komen? En de ene keer gaat-ie niet af en de andere keer wel.

Eten
Veel water drinken en niet te veel eten luid het advies als je (ver) gaat vliegen. Jaja, als je een bord met dampende pasta voorgeschoteld krijgt en om de 1,5 uur een snack, dan wil dat toch niet zo erg! Maar, het is goed om je in te houden!

Tussenstop
In onze reisgids stond ook dat je beter niet onderweg een tussenstop moet maken. Je gaat nl. al zo ver weg, daardoor vermoei je jezelf alleen maar nog meer. Dit advies las ik nadat we de tussenstop op de heen en terugreis al geboekt hadden. Oef, als dat maar goed gaat…
We vlogen met United Airlines dit is de lange route; via Amerika. Uiteindelijk vielen die tussenstops wel mee. Op de heenreis hebben we heerlijk genoten van een dagje San Francisco. Let wel, taxikosten van de luchthaven naar ‘t centrum van de stad komen er ook nog bij! Meestal is de luchthaven toch wel een twintig-tal kilometers verwijderd en de taxi is toch wel een prettig en snel vervoersmiddel. Het was wel leuk dat we tijdens de terugreis Los Angeles hebben aangedaan, maar misschien had een extra dag in Nieuw-Zeeland toch wel leuker geweest. Moe van de reis is het ondernemen van iets toch wat lastiger.